Poniżej przedstawiamy najbardziej popularne dania kuchni kanaryjskiej, wraz z krótkim opisem, które są typowe dla kuchni kanaryjskiej i które możesz zamówić w większości lokalnych restauracji a które są rzadko spotykane w innych regionach.
Należy tutaj też dodać, iż część tych potraw sięga korzeniami bardziej do Ameryki Południowej a nie do Hiszpanii lądowej. Zaś na koniec powiemy Wam, jak zamawiać kawę i jakie jej rodzaje są tutaj najbardziej popularne.
Przysmaki Teneryfy:

Bogadillos
Wszechobecne kanapki w różnych wariantach i konfiguracjach. Baza oczywiście jest bagietka a w niej różne składniku i to wszystko podane na ciepło

Gambas al ajillo
Krewetki smażone w oleju z czosnkiem i papryczka chili (wbrew pozorom nie jest to danie pikantne) – krewetki najlepiej zagryzać kawałkami bulki maczanej w oleju z krewetek

Chipirones
Małe kalmary, pokrojone w paski szerokości 2-3 cm i smażone w panierce na głębokim tłuszczu – drobniejsza wersja typowych kalmarów.

Puntillas de calamar
Podobnie jak powyższe chipirones z jedyną różnicą, że podawane są same końcówki kalmarów.

Queso de cabra fresco
Świeży ser kozi, najczęściej podawany z zielonymi oliwkami.
Na targach lub w lokalnych sklepach można kupić ten ser z różnymi dodatkami: czarny pieprz, zioła, papryka, jamon itd.

Queso de cabra frito (a la plancha)
Ser kozi smażony na patelni (a la plancha) lub z piekarnika (al horno) podawany z sosami mojo rojo i mojo verde lub w wersji na słodko z dżemami owocowymi lub miodem palmowym.

Mojo rojo i mojo verde
Sosy pierwszy na bazie pomidorów i papryki (przeważnie ostry) a drugi na bazie czosnku i pietruszki. Są dodatkami do wszelkiego rodzaju potraw, często podawane jako „czekadelko” ze świeżą bułeczką (pan con mojo).

Pulpo (rejo de pulpo)
Nic do dodania – po prostu ośmiorniczka a dokładnie jej odnóża.

Pulpo a la gallega
Przepyszna ośmiornica podawana w plasterkach wraz z ziemniakami, skropiona olejem i posypana papryką. Oczywiście całość na ciepło.

Pulpo vinegreta (salpicon)
Wersja ośmiornicy na zimno z papryką, cebulą (warzywa powinny być chrupiące) i w sosie vinegre. Polecamy zagryzać świeżą bułeczką.

Albondigas
Male kulki z mielonego mięsa (odpowiednik naszych małych pulpetów) najczęściej podawane w sosie pomidorowym.

Garbanzas
Odpowiednik naszej fasolki po bretońsku tylko zamiast fasoli jest ciecierzyca.

Ropa vieja
W dosłownym tłumaczeniu oznacza „stare ubranie” ponieważ często było przyrządzane z resztek innych potraw. Obecnie jest daniem jednogarnkowym na bazie gulaszu z dodatkiem ziemniaków, papryki i innych warzyw.

Rancho Canario
Rzadko spotykana potrawa ale w skrócie można ja opisać jak ropa vieja z większą ilością bulionu i makaronem.

Papas arugadas (papas canarias)
To nic innego jak ziemniaki kanaryjskie gotowane w łupinkach z dużą ilości soli – stad warstwa soli na skorce ziemniaków (oryginalnie powinny być gotowane w wodzie z oceanu) . Jemy w całości (bez obierania ze skorki) najczęściej z dodatkiem sosów mojo rojo i mojo verde.

Paella
Typowe danie kuchni hiszpańskiej – kto próbował choć raz ten wie a kto nie próbował musi spróbować. Wystepuje w kilku odmianach :con pollo (z kurczakiem) lub marisco (często pescado i marisco – rybami i owocami morza)

Pollo al ajillo
Smażone kawałki kurczaka wcześniej marynowane w zaprawie czosnkowej – jak dla nas jest dużą konkurencją dla KFC ☺

Pimiento de padron
Zielone papryczki smażone na patelni lub grillu i obsypane gruba solą morską – podawane jako przystawka

Gofio
Kanaryjczycy powiedzieliby, ze gofio to produkt stary jak świat. Na Wyspach wymyślili go i używali przez wielki Guanczowie. Gofio to uprażone, niegdyś mielone ręcznie w żarnach z kamienia ziarna zbóż. Był to prażony jęczmień, ale również i kukurydza czy owies lub tez mieszanka tych zbóż. Dlatego do dzisiaj w zależności od składu, gofio miewa rożne kolory- sa to odcienie żółtego lub brązowego. Z tego samego powodu smak tez nie jest jeden, stały.

Ensalada rusa (ensaladilla)
Odpowiednik naszej sałatki jazynowej z dodatkiem przeciśniętych ziemniaków ala puree i duza iloscią majonezu. Często tez dodawana jest cebula i papryki. Podawana ze swiezym pieczywem i masłem,.

Cochinillo negro
Jest to specjalny gatunek czarnej świni hodowanej na hiszpański „jamon” czyli szynkę (ta wersja jest sprzedawana z czarną raciczką jest uznawana za jedną z najsmaczniejszych i jednocześnie najdroższych. Polecamy gdyż jedząc to mięso czujesz, że jesz wieprzowinę ale z bardzo fajnym posmakiem (wydaje się jakby przed smażeniem była jeszcze podwędzana).

Carne de cabra
Mięso z kozy domowej – podawane jako rodzaj gulaszu do którego możesz zamówić ziemniaki lub ryz. Warto spróbować, gdyż dobrze przyrządzone jest bardzo smaczne i rzadko spotykane w Europie.

Cordero
Czyli jagnięcina. Podobnie jak kozina bardzo smaczna pod warunkiem, ze jest dobrze przyrządzona. Często podawana z sosem miętowym lub czerwona kapusta z laskami wanilii w sosie własnym.

Papas locas
To po hiszpańsku „szalone frytki”, co odnosi się do sycącej, pikantnej przekąski z Wysp Kanaryjskich złożonej z frytek z różnymi dodatkami, takimi jak mięso (np. wołowina, boczek), warzywa, sosy i ser.

Arroz cubano
To potrawa składająca się z ryżu z dodatkiem smażonego jajka, bananów oraz często z dania mięsnego, takiego jak kiełbasa lub szynka, a także z sosu pomidorowego.

Crocetas
Hiszpańskie krokiety – smażone kuliste lub walcowate przekąski o chrupiącej panierce, wypełnione kremowym, gęstym nadzieniem najczęściej na bazie beszamelu z dodatkami takimi jak szynka serrano, szpinak, ryba lub kurczak.

Cafe cortado
Mała czarna z odrobina spienionego mleka – najczęściej zamawiana w barach „na szybko”

Cafe „leche leche”
Kawa ze spienionym mlekiem i dodatkowo mlekiem skondensowanym tzw. „leche leche”

Cafe baraquito con licor
Poprzednia wersja „leche leche” dodatkowo z likierem (standardowo powinien to być „Likier 43” oraz posypką z cynamonu i odrobiną cienkiej skórki z pomarańczy
